Skip to content

Cum obții capital.

Titlul este cât se poate de practic și Pilula de azi îți este dedicată în totalitate. Nu e dedicată oamenilor de afaceri, în mod exclusiv, cel puțin nu în sensul clasic al cuvântului. 

De ce spun asta?

Fiindcă toți, de la mic la mare, suntem ‘oameni de afaceri’. Toți tranzacționăm în fiecare zi și nu neapărat în sensul clasic de vânzare-cumpărare de bunuri sau servicii.

Revenind la titlu, îți readuc în lumină două trimiteri:

  1. Căci celui ce are i se va da; dar la cel ce nu are, și ce are i se va lua [Marcu 4:25].;
  2. În orice situație te afli, personală ori de serviciu, gândul central pe care îl întreții în toate eforturile tale este să creezi în mintea persoanelor cu care interacționezi ideea de ‘creștere’ sau cu alte cuvinte ‘dezvoltare’ [Science of getting rich, Wallace D. Wattles, p. 89].

Acum, gândește-te la capitalul tău ca fiind ceea ce oferi la schimb pentru a face parte din mediile în care efectiv… te desfășori. Începând de la gândurile pozitive care îți ocupă mintea cel mai adesea, tonul optimist cu care îi întâmpini pe ceilalți, la vorbele de încurajare pe care le oferi, la abilitățile și sarcinile specifice ocupației tale, calitatea bunurilor sau serviciilor pe care le oferi și așa mai departe.

Exercițiu practic:

Având cele două trimiteri în minte gândește-te cum îți poți crește capitalul și cum îl poți ‘tranzacționa’ adică a-l pune în practică în familie (de ex: asculți mai mult, oferi mai multă afecțiune, vorbe mai inspirate, etc.) și în mediul profesional (abilități, talente) și notează sau sesizează ceea ce primești în schimb diferit.

Indiciu:
Pentru o imagine mai clară aș aborda capitalul din trei puncte de vedere:

  • capital emoțional – emoțiile predominante pe care le întrețin și care provoacă comportamentele pe care le afișez;
  • capital intelectual – gândurile predominante despre ceea ce se întâmplă, felul de a vorbi, de a manifesta abilitățile, etc.;
  • capital material – felul de a te ‘împacheta’, resurse materiale, unelte, etc.
Published inPilula De Minte

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *