Skip to content

RNV – Ritmul Natural al Vieții

RNV sau Ritmul Natural al Vieții se are bine cu Vederea cu filtru AI (vezi pilula precedentă). De ce?

Dacă îți amintești, îți spuneam că iluziile vieții își fac simțită prezența atunci când apare acea presiunea de a fi, a avea sau a face care acționează în defavoarea activelor personale (sănătate, bani, timp petrecut cu cei dragi).

Poate în perioada sărbătorilor de iarnă RNV pare să fie unul lin, bine așezat, însă provocarea apare atunci când intrăm cu totul în plinătatea activităților de care suntem responsabili, activități ce includ ocupațiile generatoare de venit (job / afacere / profesie / talent / etc.). 

RNV nu este obținut în urma unor calcule matematice așa cum pare să reiasă din anumite nișe de specialitate (cum ar fi sănătate și nutriție sau americănescul wellness) care măsoară caloriile și km alergați, orele petrecute în gym, dacă dormi pe burtă sau pe spate, caloriile din farfurie, etc. Poți măsura RNV mai degrabă cu ajutorul simțirii și indicatorul este asemănător sentimentului de …împlinire.

Ca să ai o imagine și mai clară îți dau un exemplu din spusele unuia dintre autorii mei preferați, Alan Watts care poate fi aplicat în orice situație de viață. Acesta afirmă: “Dacă un organ funcționează normal, nu îl simți. Dacă simți ochiul când vede înseamnă că ai cataractă, dacă simți urechea când aude înseamnă că îți țiuie urechile, etc.” 

(Exercițiu practic)

În același fel, dacă simți că ritmul vieții personale este unul dominat de presiune poate e cazul să te oprești și să te întrebi dacă:

  • Ți-ai asumat mai multe responsabilități decât poți onora;
  • Îți sabotezi propria sănătate prin obiceiuri de alimentație ori adicții care nu îți sunt favorabile;
  • Raportul de muncă – odihnă este unul clar dezechilibrat;
  • Poate este momentul și cazul să construiești noi active fie că sunt abilități personale fie că sunt active în afacere (noi parteneriate, potențiale nișe noi, atragere de capital, etc.);
  • Petreci mult prea mult timp planificând și prea puțin timp făcând;
  • Ai așteptări (financiare de cele mai multe ori) mult prea mari față de nevoile tale reale;
  • E momentul să ceri ajutor (unul poate dintre cele mai grele lucruri);

Lista poate continua, chiar dacă pare greu de crezut. Micii sau marii sabotori cu care ne putem confrunta pot fi ascunși chiar și în vorbele persoanelor pe care le considerăm dragi sau chiar prieteni de ani de zile.

Te încurajez să profiți de acest sfârșit de an și să îți faci o radiografiere sinceră și amănunțită, mai ales dacă ritmul vieții tale nu este unul chiar îndrăgit, ca să poți să întâmpini 2020 cu forțe noi și cu schimbările pe care le dorești. S-ar putea să fie nevoie să te adresezi acelei persoane care este capabilă să spună lucrurilor pe nume chiar dacă nu sunt plăcute dar care pot fi de un ajutor real.

Îți doresc un An Nou plin de bucurii și de împliniri!

Published inPilula De Minte

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *