Educația plătește

1

Am ales un subiect care încă trezește multe “alergii” și în jurul căruia există multă confuzie. Educația financiară nu este obligatorie, ca dovadă că nu există (încă) o materie dedicată în sistemul de învățământ actual (în cazul în care s-a introdus, te rog corectează-mă). Cu siguranță sunt mulți care “își dau cu părerea” cum ar fi mai bine pentru tine și ce meserii “bănoase” ai putea alege. Ei bine, de aici pornește marea confuzie, nimeni nu îți spune că poți să alegi să faci bani și în alt mod decât acela de a avea un “job”.

Thinking-girl                        Acest articol nu este conceput să îți dea vreo “rețetă de succes” ba, mai mult de atât, are scopul de a te pune pe gânduri cu privire la acest subiect, astfel încât să îți formezi propria părere (în acest ocean de informație, obligatoriu ai nevoie de o părere personală cât mai autentică și mai utilă ȚIE). Mă îndoiesc că ți se întâmplă des să te asculte cineva (cu adevărat) cum îți vezi viața vizavi de finanțe. Dar pentru a te pune pe gânduri ai nevoie de câteva noțiuni, moment în care intervine “Educația Financiară”.

2

Haide să “demistificăm” împreună acest concept “misterios”. Cel mai logic ar fi să pornim de la definiția acestui termen, din păcate, explicație pe care nu o vei găsi foarte des în dicționarele oficiale, “lat. EducoEducere=a scoate din, a dezvolta din interior”. Asta înseamnă că fiecare individ uman posedă deja, în stare potențială, toate resursele intelectuale de care are nevoie pentru a se “descurca” în lume. Ca să facem o comparație putem lua (fără a intra în politică:) abordarea educației ante și post decembristă (perioada de dinainte și după 1989) care presupunea să “torni” în tine (sub “amenințarea” părinților și a profesorilor), fără a ști concret de ce și pentru ce, zeci de materii de matematică, fizică, chimie, literatură, etc. Acest lucru are o logică doar atunci când ți-ai stabilit în mod precis că în ocupația pe care o vei alege vei opera cu noțiuni din aceste materii. Fără a lungi vorba voi rezuma concluzionând că:

verified“A fi educat înseamnă să ai capacitatea, rapiditatea și flexibilitatea să cauți, să găsești și să îți dezvolți acele abilități de care ai nevoie în mod CONCRET și PRACTIC în activitatea pe care o desfășori”

dar ordinea este:

1

ÎN NICI UN CAZ

2

(Crezi că ar avea vreo logică?)

                    Fie că avem dificultăți de a accepta însemnătatea acestui aspect sau nu, fie că vrem sau nu, la momentul actual, ACUM, trăim într-un sistem financiar.

                   Amintind de “ocupație”, fie că ești angajat, liber profesionist (avocat, artist, agricultor, etc.), proprietar de business ori investitor, această selecție pe care o găsești mai jos, îți este utilă pentru a înțelege:

-CE SUNT de fapt banii,

-care sunt “rețetele” de a genera venituri,

-de ce majoritatea oamenilor aleg doar a fi angajații cuiva,

-salariu vs. sursă de venit,

-care sunt convingerile ce stau în spatele alegerilor de a câștiga/cheltui bani,

-cine stabilește cât “trebuie” să câștigi,

-(foarte important) cum poți ajunge să câștigi bani făcând CEEA CE ÎȚI PLACE

și multe alte aspecte care cu siguranță îți vor atrage atenția și îți vor da posibilitatea să iei în calcul noțiuni utile de fiecare dată când te lovești de aspectul “FINANȚE”, sau, popular, “BANI”.

WarningDacă deja folosești des expresii din categoria: “Iar e luni?”, “Câte zile mai sunt până la concediu?” “Ce noroc au unii?” OBLIGATORIU ai nevoie să îți extinzi noțiunile despre finanțe.

***click pe copertă pentru mai multe detalii***

cel-mai-bogat-om-din-babilon-secretele-eterne-ale-succesului_1_fullsize

stiinta-de-a-deveni-bogat-structura-mentala-pentru-o-viata-plina-de-bunastare_1_fullsize

cadranul-banilor-ghidul-tatalui-bogat-pentru-libertate-financiara_1_fullsize

inainte-de-a-demisiona---10-lectii-de-viata-autentica-pentru-orice-intreprinzator_1_fullsize

370979

de-la-idee-la-bani-editia-a-ii-a_1_fullsize

ghid-de-investitii-cum-sa-investesti-ca-un-om-bogat_1_fullsize

un-iq-financiar-mai-bun-cum-sa-ti-folosesti-banii-mai-cu-cap_1_fullsize

 

money master the game

 

 

 

 

 

 

secretele-mintii-de-milionar-editia-capital_1_fullsize

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dacă ai ajuns până aici cu siguranță ți-ar prinde bine acest indiciu: Pentru a începe să faci, cu adevărat, schimbări în viața ta cărțile de mai sus trebuie tratate ca pe niște manuale, și nu ca pe niște lecturi de weekend sau de parc. Ca să mă exprim mai clar, e important ca ceea ce citești să aplici concret în situația dată din viața ta. Sunt foarte mari șansele să observi efectele abia după ce citești de mai multe ori fiecare carte. O singură lectură îți va crea doar o vagă impresie că “știi”.
Și dacă deja trăiești sentimentul că poți “reuși” educându-te pe cont propriu, fără a investi timp și bani în programe întinse pe ani de zile, în cadrul instituțiilor clasice, îți confirm că DA, se poate, doar dacă ai o motivație suficient de puternică.
Spor la studiu!

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *